HİZMETLERİMİZ

Yatırım Danışmanlığı

By BizLife

Yatırım danışmanlığı hizmeti; yapılacak yatırımla alakalı olarak kullanılabilecek desteklerin tespiti ve desteklerin organize edilmesi hizmeti verilmektedir. Yatırım boyutuna göre yatırım teşvik belgesi hizmeti, uygun krediler, hibe destekli projelerin kullandırılması sağlanmaktadır.

Hizmet kapsamında;

  • Yatırım projesinin analiz edilmesi
  • Uygun destek mekanizmalarını tespit edilmesi
  • Proje dosyasının hazırlanması
  • İlgili kurumlara başvuru yapılması
  • Başvurunun onaylanması ile uygulama aşmasına geçilmesi
  • Ara raporların hazırlanması ve kapama işlemlerinin yapılması

 

Yatırıma Yönelik Desteklerin Bir Kısmı aşağıda inceleyebilirsiniz;

 

Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkânı sağlayan bir evrak olup teşvik sistemi ile ilgili kararın amaçlarına uygun olarak gerçekleştirilecek olan tüm yatırımlar için düzenlenen bir belgedir.

Yatırım Teşvik Belgesine sahip olunması, işletmeye nakit sağlanması olarak düşünülmemelidir. Bu belge işletmelerin kasalarından büyük miktarlarda para çıkmasını engelleyen bir belge olarak kabul edilebilir. Yatırım Teşvik Belgesi yatırımın yapılacağına dair bir taahhüt olup bunun karşılığında da söz konusu yatırımın faydalanabileceği destek unsurlarını belirtir.

 

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

Yatırım Teşvik Sistemi 4 ana unsurdan oluşmaktadır. Bu unsurla aşağıdaki gibidir.

  • Bölgesel Teşvik:İller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim ve ihracat potansiyellerini artırmayı hedefler.
  • Öncelikli Yatırım Konuları:Belirli yatırım konularının 5. Bölge destekleri ile desteklenmesi hedeflenmektedir.
  • Stratejik Yatırımlar:Cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak katma değeri yüksek yatırımlar desteklenmektedir.
  • Genel Teşvik:Teşvik edilmeyecek yatırım konuları dışında kalan tüm yatırımları kapsamaktadır

 

ASGARİ YATIRIM TUTARI

  • Genel Teşvik Sistemi’nde asgari sabit yatırım tutarı;

* I. ve II. Bölgelerde 3 milyon TL,

* III., IV., V. ve VI. Bölgelerde 1.5 Milyon TL’dir.

  • Stratejik Yatırımlar için belirlenen asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’dir.
  • Bölgesel Teşvik Uygulamaları için ise asgari 1.5 Milyon TL başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir.

 

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE DESTEK UNSURLARI

1-) KDV İstisnası

2-) Gümrük Vergisi Muafiyeti

3-) Vergi İndirimi

4-) Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

5-) Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği

6-) Faiz veya Kar Payı Desteği

7-) Yatırım Yeri Tahsisi

8-) KDV İadesi

 

KDV İstisnası

  • Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

 

Gümrük Vergisi Muafiyeti

  • Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

 

Vergi İndirimi

  • Vergi İndirimi; gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır. Bu destek, stratejik yatırımlar, bölgesel teşvik uygulamaları ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında sağlanır.

 

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

  • Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının belirli bir süre Bakanlıkça karşılanmasıdır.
  • Stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında düzenlenen teşvik belgeleri için uygulanır.

 

Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği

  • Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 10 yıl süreyle Bakanlıkça karşılanmasıdır.
  • Genel teşvik uygulamaları hariç olmak üzere, sadece 6. Bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür. Ayrıca, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenen stratejik yatırımlar için de uygulanabilir.

 

Faiz veya Kar Payı Desteği

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli krediler için sağlanan bir finansman desteğidir.

  • Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmı Bakanlık tarafından karşılanmaktadır.
  • Bu destek unsuru, stratejik yatırımlar, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bölgesel teşvik ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlar için uygulanır.

 

Yatırım Yeri Tahsisi

  • Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.

 

KDV İadesi

  • Sabit yatırım tutarı 500 milyon Türk Lirasının üzerindeki Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV’nin iade edilmesidir.

 

Amaç ve Kapsamı

Ülkemizde yerleşik firmaların kredi imkanlarına ulaşması ve yatırımlarını uygun vade ve oranlarla yapmalarının sağlanmasıdır.

 

Destek Miktarı

Üst Limiti : 5.000.000.000 TL            Alt Limit : 1.000.000.000 TL

Destek Oranı : MAX %70                  Proje Süresi : 36 AY

Kredi Vadesi : MAX 10 YIL                Faiz/Kar Payı Oranı : 22-32 Aralığı 

 

Kimler Başvurabilir ?

Bu duyuru kapsamında sadece Türkiye’de yerleşik şirketler başvuruda bulunabilecektir.

 Duyuru kapsamında, sadece aşağıdaki maddelerde sıralanan niteliklerden en az birine sahip yatırımcılar tarafından başvuru yapılabilir:

  • a) Stratejik ve proje bazlı yatırım teşvikleri ile Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamındaki desteklerden yararlananlar,
  • b) Duyuru ekindeki Stratejik Öncelikli Ürün Listesi’nde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodlarına sahip bir ürünün üretilmesi ve /veya duyuru ekindeki Teknoloji Alanları Listesi’nde yer alan bir teknoloji alanında geliştirme faaliyetleri ve bu teknolojilere dayalı sistemlerin üretilmesine dönük yatırım yapılmasını hedefleyen projeleri olanlar.

5 inci maddenin (b) bendi kapsamında yer alan yatırımcılar için ilgili projeye yönelik olarak halihazırda düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olmak esastır. Bununla birlikte, yatırım teşvik mevzuatı kapsamındaki desteklerden yararlanma imkânı bulunmayan yatırımcılar için ilgili projeye yönelik halihazırda düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesi olmadan başvuru yapılabilmesi mümkündür.

Duyuru kapsamında başvurusu yapılan yatırım projelerinin büyüklüğü (Ar-Ge harcamaları dahil öngörülen toplam yatırım tutarı) 1 Milyar TL’den az olamaz.

 

Detaylı Bilgi İçin Uzmanlarımız ile irtibata geçiniz…

Anahtar Kelimeler: KOSGEB , DESTEK , DEVLET DESTEĞİ , TEŞVİK , KOSGEB DESTEKLERİ , KOBİ DESTEK , KOBİ , YATIRIM DANIŞMANLIK 

Duyurular

 
 

Copyright 2024 © Bizlife Danışmanlık