Diğer Belgeler

Kapasite Raporu

Kapasite Raporu; bir firmanın, mevcut makine parkı ve işgücüyle, bir yıl zarfında kaç birimlik üretim yapılabileceğinin belli kriterlerden hareket ederek bilimsel bir şekilde belirlenmesi sonucu düzenlenen belgedir. Kapasite raporunun geçerlilik süresi 3 yıldır.

Kapasite raporları ülkenin sınai üretim potansiyelini tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programları için veri tabanı oluşturmak amacıyla düzenlenmektedir. Anılan belge, teşvik, kota, tahsis, ihale, ithalat ve ihracatla ilgili işlemler ile, çeşitli kamu kuruluşları ve Bakanlıkların kayıtlarına girmek için kullanılmaktadır. (Sanayi sicili, gıda sicili gibi).

Sanayi Sicil Belgesi

Sanayi Sicil Belgesini almanın kanuni bir zorunluluk olmasının yanı sıra, bu belgenin firmalara sunmuş olduğu birçok faydaları bulunmaktadır. Sanayi Sicil Belgesinin Sağladığı Faydalar

-  İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar.

-  Elektrik faturalarını %20 indirimli olan Sanayi Abonesi Tarifesinden öderler. (Bu indirimden faydalanmak için: Sanayi Sicil Belgesini bağlı bulunduğunuz elektrik idaresine bir dilekçe ile birlikte ibraz etmeniz gerekmektedir.)

-  Kamu İhale Kanunu’nda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.

-  Dolaylı olarak iş imkânı oluşturur.

-  Kamu Kurum ve Kuruluşlarının sağladığı destek ve kredilerden faydalanırlar

Çed Raporu Nedir?

Çevresel Etki Değerlendirmesi işlemleri sonucunda hazırlanan dosya çed raporu olarak adlandırılmaktadır. Yapılan tüm araştırmalar, hesaplama ve önlem önerileri raporda belirtilmektedir. ÇED Raporu, 25 Kasım 2014 tarih ve 19186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenir. ÇED Raporu, gerçekleştirilecek projelerin çevreye olabilecek olumlu veya olumsuz etkilerini belirlemek, olumsuz etkileri en aza indirmek ve çevreye zarar vermemek için alınacak önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanır. ÇED Raporu, projelerin seçilen yer ve teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesini, uygulanmasının izlenmesini ve kontrol edilmesini kapsar.

ÇED Raporu Türleri

Yönetmeliğe tabi projeler, bakanlık ve il müdürlükleri tarafından kapasite bilgileri ve faaliyet türlerine göre 3 Farklı Kapsamda değerlendirilebilir.

  • ÇED Olumlu Kararı/Raporu: Projenin çevresel etkilerinin kabul edilebilir olduğu ve belirlenen önlemlerle olumsuz etkilerin kontrol altına alınabileceği durumlarda verilen rapordur.
  • ÇED Gerekli Değildir Kararı/Raporu: Projenin çevresel etkilerinin minimal olduğu ve ÇED sürecine gerek duyulmadığı durumlarda verilen rapordur.
  • ÇED Kapsam Dışı Belgesi/Raporu: Projenin ÇED Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmediği durumlarda verilen rapordur.

ÇED Raporu Almadan Faaliyet Gösteren Tesislerin Durumu

ÇED Yönetmeliği’ne tabi projeler için ÇED Olumlu kararı, ÇED Gerekli Değildir kararı veya ÇED Kapsam Dışındadır kararı alınmadan faaliyete başlanamaz. Bu kararlar alınmadan başlanan projelere, proje bedelinin %2’si kadar ceza uygulanır ve olumlu karar alınıncaya kadar faaliyet süresiz olarak durdurulur.

Yukarı