Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2021-2027 IPARD Programı (IPARD III Dönemi) BEŞİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI

Bilgi Bankası
Benzer İçerikler

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2021-2027 IPARD Programı (IPARD III Dönemi) BEŞİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu

2021-2027 IPARD Programı (IPARD III Dönemi)

BEŞİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI

DESTEK MİKTARI

En az 5.000 EURO

En fazla 500.000 EURO

 

DESTEK ORANI

                 %60-70

YATIRIM SÜRESİ

Yapım işi içermeyen 9 ay

Yapım İşi içeren 12 ay

 

 SON BAŞVURU TARİHİ

02.12.2024

Programın Kaynağı

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’dur. Bu destek “kamu katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.

Başvuru Önemli Hususlar

Bu çağrıda açık alanda bitkisel üretim kapsamında makine ekipman desteğinin yanı sıra üretilen ürünlerin ve makine ekipmanların konulacağı garaj ve depolar ile üretilen ürünlere yönelik satış noktalarının yapımı için destek verilecektir.

Alınan başvuruların toplam destek tutarının Çağrı için ayrılan bütçeyi aşması durumunda, IPARD Programında ilgili tedbir için belirtilen sıralama kriterlerine göre başvurular sıralanacak ve bütçenin yeterli olduğu sayıda başvuru incelenecektir.

Başvuru Koşulları

•Başvuru sahipleri vergi sistemine kayıtlı olmalıdır. Ayrıca başvuru sahiplerinin devlete ödenmemiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının bulunmaması gerekmektedir.

• Başvuru sahipleri, TKDK tarafından son ödemenin yapılmasından sonra 5 yıl süre ile yatırımın çalışır vaziyette muhafaza edilmesini ve önemli bir değişikliğe maruz kalmamasını temin etmek zorundadırlar.

• Başvuru sahipleri (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) başvurunun sunulduğu tarihte 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 65 yaşından büyük olmamalıdır.

• Kiralanmış bir mülk üzerinde yapılacak yatırımlar uygun yatırımlardır. Kiralama süresi yatırımın tamamlandığı (son ödemenin yapıldığı) tarihten itibaren en az beş yılı kapsamalıdır.

• Başvuru aşamasında, yeni işletmeler istisna olmak üzere başvuru, yapılan sektörde belirlenmiş ilgili ulusal standartlar ile uyumlu olmalıdır.

• Başvuru sahibi (gerçek kişi ise kendisi, tüzel kişi ise temsil ve ilzama yetkili kişisi), başvuru yaptığı ekonomik faaliyet alanında mesleki yeterliliğe sahip olmalıdır.

Mesleki yeterlilik;

1 yıllık mesleki deneyim: Başvuru sahibinin ilgili uzmanlık alanında en az bir yıl çalıştığına dair hizmet dökümü ve/veya belgeler üzerinden kontroller gerçekleşecektir. Kontrollerde, başvurunun teslim tarihinden itibaren yatırımla ilgili sektörde, en az bir yıllık deneyimin olduğunun belgelendirilmesi gerekmektedir.

Tarım Bağ-Kuru, Tarım Sigortası ve Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi (ÇKS) sadece tarımsal faaliyetler söz konusu olduğunda, Arıcılık Kayıt Sistemi Belgesi (AKS) ise sadece arıcılık ürünlerinin üretimi söz konusu olduğunda, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi ise sadece su ürünleri yetiştiriciliği söz konusu olduğunda kabul edilecektir. AKS ve ÇKS Belgeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine ve Arıcılık Kayıt Sistemine yıllık kayıt yapılmaktadır. Bu nedenle başvuru tarihi esas alındığında 2024 yılına ait belgeler üretim yılı tamamlanmadığı için kabul edilmeyecektir.

İlgili alanda diploma: “302-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbiri kapsamında hazırlanan ve Kurumumuz web sitesinde (tkdk.gov.tr) yayımlanan “Meslek Grupları Listesi” dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır. 

Sertifika: MEB onaylı mesleki sertifikalar veya MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri kabul edilecektir. Başvuru yapılan yatırımın konusu ile sunulan sertifikanın ilgili olması gerekir. Başvuru teslim tarihinden sonra alınmış sertifikalar kabul edilmeyecektir.

•Başvuru sahipleri, TKDK tarafından yayımlanan formata uygun olarak bir iş planı sunmalıdır. Küçük yatırımlar için basitleştirilmiş bir iş planı sunulacaktır. İş planı, yatırımın gerçekleşmesinin sonucunda işletmenin ekonomik sürdürülebilirliğini kanıtlamalıdır.

• Bu tedbirin faydalanıcısı tüzel kişiler 24/05/2023 ve 797 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yayımlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği ve bu yönetmeliğin sonraki değişikliklerinde mikro veya küçük işletme olarak tanımlanan işletmelerdir. İlgili yönetmelikte mikro ve küçük işletmeler aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır: 

Mikro işletme: 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 10 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

Küçük işletme: 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 100 milyon Türk lirasını aşmayan işletmeler.

KOSGEB üyesi olmayan tüzel kişilik sahibi başvuru sahiplerinin bu tedbir için belirlenen mikro veya küçük ölçekli işletme sınırları içerisinde olup olmadıkları Kurum tarafından kontrol edilecektir. Bu amaçla başvuru sahiplerinin yasal mali verileri ile çalışan sayısını gösteren belgelerin yanı sıra diğer şirketlerle ortaklık durumları da incelenerek “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği”nde belirlenmiş olan kriterlere göre değerlendirilecek ve başvuru sahibinin mikro veya küçük ölçekli işletme olma kriterini karşılayıp karşılamadığına karar verilecektir. Kurum bu kontrollerin gerçekleştirilmesi sırasında, ihtiyaç duyulması halinde, başvuru sahiplerinden kendilerine ve ortaklıkları olan şirketlere ilişkin bilgi ve belge talep edebilecektir.

 - Çiftçiler veya çiftlik hanehalkının üyeleri, başvuru sırasında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmalıdır. - Başvuru sahibi gerçek kişi ise “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi”ne göre, yatırımın bulunduğu ildeki kırsal alanda ikamet ediyor olmalıdır.

Yatırımların yeri aşağıda belirtilenler istisna olmak üzere kırsal alanda olmalıdır;

- Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi konusunda yatırım yapan veya arıcılık ve arı ürünlerinin üretilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi konusunda çalışan, veya su ürünleri yetiştiriciliği konularında faaliyet gösteren, tarımdan başka hiçbir ekonomik faaliyeti bulunmayan çiftçiler veya bunların hanehalkı üyeleri.

- Su ürünleri yetiştiriciliği konusundaki kırsaldaki yatırımlarının bir uzantısı olarak kırsal alan dışında restoran açmak isteyenler ile zanaatkarlık ve katma değerli ürünler konusunda kırsaldaki yatırımlarının bir uzantısı olarak kırsal alan dışında satış noktaları kurmak isteyen kırsal alanlarda yaşayan gerçek kişiler.

- Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin İşlenmesi ve Paketlenmesi Sektörlerinde yatırımının bir uzantısı olarak satış noktası kurmak isteyen çiftçiler ve/veya hanehalkı üyeleri veya üretici örgütleri

Desteklenecek Tedbirler

“M7 – Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim)” tedbirinden yapım işi, makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteğine ilişkin başvurular kabul edilecektir

Detaylı Bilgi İçin Uzmanlarımız ile irtibata geçiniz…

Yukarı