TOPLAM YATIRIM TUTARI En az 30 MİLYON TL En az 10 MİLYON TL (Yazılım Geliştirme) |
DESTEK ORANI MAX %75 |
DESTEK SÜRESİ 8-36 AY
|
ÖN BAŞVURU BİTİŞ TARİHİ 13.09.2024 KESİN BAŞVURU BİTİŞ TARİHİ 31.10.2024 |
Programın Amacı
Programın amacı, tebliğ ile belirlenen Öncelikli Ürünler Listesinde yer alan orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaktır. Ar-Ge ve/veya Üretim Yatırımı desteklenecek ürünler tebliğ ile ilan edilmektedir. Program amacına uygun yatırım projeleri için Ar-Ge, Ticarileşme, Yatırım ve Üretim süreçlerinden ilgili proje başvurusu kapsamında Komite tarafından gerekli ve uygun görülenlerin tamamını kapsayacak şekilde uçtan uca destek sağlanmaktadır.
Başvuru Şartları:
1- Çağrı kapsamında, sadece Öncelikli Ürün Listesi’nde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodlarına sahip ve/veya ürün veya üretim teknolojisi açısından yenilikçi teknoloji alanlarına yönelik ürünlere ilişkin yatırım projeleri için başvuruda bulunulabilir.
2- Proje kapsamında öngörülen Ar-Ge ve üretime yönelik yatırım harcamalarının toplam tutarı en az 30 Milyon TL olmalıdır. Yazılım geliştirme projeleri için bu tutar en az 10 Milyon TL olmalıdır.
Proje Konuları: Çağrı kapsamında, sadece duyuru ekinde yer alan Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı Kapsamındaki Öncelikli Ürün Listesi’nde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodlarına sahip ve/veya ürün veya üretim teknolojisi açısından yenilikçi teknoloji alanlarına yönelik ürünlere ilişkin yatırım projeleri için başvuruda bulunulabilir.
Proje Paydaşı Koşulu:
1. Program kapsamında desteklerden yararlanacak yatırımcının, bir veya daha fazla proje paydaşı ile iş birliği yapması beklenir.
2. Başvuru sahibi ile proje paydaşları arasında, paydaşın öncelikli ürünü satın almaya ilişkin iradesi ve niyetini belirttiği uzlaşı protokolü, Program Portalı’nda yayınlanan uzlaşı protokolü ve paydaş beyan formunun doldurulması suretiyle imzalanır.
3. Başvuru sahibi ile Proje Paydaşları arasında, paydaşın öncelikli ürünü satın almaya ilişkin iradesi ve niyetini belirttiği bir Uzlaşı Protokolü imzalanması beklenmektedir.
4. Proje Paydaşının kamu kurum/kuruluşu olması halinde Uzlaşı Protokolü sunulması gerekli olmayıp paydaştan öncelikli ürünü satın alabileceğine ilişkin niyetini gösterir yazı alınması yeterlidir.
5. Ürünün niteliği dolayısıyla nihai tüketim mallarının bir kısmında olduğu gibi çok alıcılı ve parçalı veya sermaye mallarının bir kısmında olduğu gibi süreklilik arz etmeyen talep yapısının bulunması vb. durumlarda proje teklifinde Proje Paydaşı bulunmayabilir.
Aşama | Başvuru Sahiplerinin Yararlanılabileceği Destek Programları |
Ar-Ge Aşaması | ➢ TÜBİTAK 1511 Programı |
Üretim İçin Yatırım Aşaması |
➢ **KOBİ sınıfındaki yararlanıcılar için KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı ➢ **Yatırım Teşvik Belgesi: 2012/3305 sayılı Karar kapsamında Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi 2016/9495 sayılı Karar kapsamında Proje Bazlı Teşvik Belgesi (50 milyon TL ve üzeri sabit yatırım öngörülmesi halinde) |
Stratejik Yatırım Teşviklerinde Destek Unsurları;
➢ Kdv istisnası,
➢ Gümrük Vergisi Muafiyeti,
➢ Vergi İndirimi (Yatırıma katkı oranı %50, Vergi İndirimi Oranı %90),
➢ Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği ( 6. Bölgede: 10 Yıl, Diğer Bölgelerde 7 Yıl (Asgari Ücret)
➢ Sigorta primi işçi hissesi desteği (Yüksek Teknoloji:7 Yıl, Orta-Yüksek Teknoloji: 5 Yıl (Asgari Ücret)
➢ Gelir vergisi stopajı desteği (10 Yıl Yüksek Teknoloji:500 Kişi, Orta-Yüksek Teknoloji: 300 Kişi[Asgari Ücret])
➢ Faiz veya Kar Payı Desteği (TL kredi/ Yüksek Teknoloji: 10 Puan, Orta-Yüksek Teknoloji:8 Puan, Döviz Kredi 2 Puan, Yatırımın %20’si 50 Milyon Limiti)
➢ Yatırım Yeri Desteği, KDV iadesi sağlanmaktadır.
Proje Bazlı Yatırım Teşviklerinde Destek Unsurları;
➢ Kdv istisnası, ➢ Gümrük Vergisi Muafiyeti,
➢ Vergi İndirimi (Yatırıma katkı oranı %200, Vergi İndirimi Oranı %100),
➢ Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (10 Yıl –Brüt Ücret)
➢ Gelir vergisi stopajı desteği (10 Yıl-Asgari Ücret Kişi Limiti Yok)
➢ Faiz veya Kar Payı Desteği (10 Yıla Kadar Limitsiz)
➢ Yatırım Yeri Desteği,
➢ KDV iadesi,
➢ Enerji Desteği (10 Yıl Enerji Giderinin Yarısı)
➢ Nitelikli Personel Desteği, (5Yıl-20 X Brüt Asgari Ücret )
➢ Kamu Alım Garantisi sağlanmaktadır.
➢ Sermaye Desteği
Tübitak 1511 Ar-Ge Desteği Unsurları:
Destek Oranı: KOBİ’ler için %75’ini, Büyük ölçekli firmalar için %60’ını karşılanmaktadır.
Destek Süresi: En fazla 36 Ay
Desteklenen Giderler
*Personel giderleri
*Seyahat (yalnızca ulaşım) giderleri
*Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri
*Ülke içindeki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri
*Yurtiçi ve yurtdışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri
*Malzeme ve sarf giderleri
*Projenin Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek amacıyla proje kapsamında gerçekleşen; destek personeli, elektrik, su, gaz, bakım-onarım, haberleşme, vb. giderlere karşılık gelen proje genel giderleri
Kosgeb Stratejik Ürün Destek Programı:
*Destek Süresi: 8-36 Ay
*Destek Üst Limitleri: Program kapsamında verilecek desteklerin toplam üst limiti, geri ödemesiz 1.800.000 TL ve geri ödemeli 4.200.000 TL olmak üzere 6.000.000 TL’dir.
Destek Kalemleri:
a) Makine-teçhizat desteği*
b) Yazılım giderleri desteği*
c) Personel gideri desteği**
ç) Referans numune gideri desteği
d) Hizmet alımı desteği * Makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda geri ödemesiz destek oranına % 15 (on beş) ilave edilir ve geri ödemeli destek oranı aynı oranda azaltılır.
** Personel giderleri için %60 destek oranı dikkate alınmaksızın; Uygulama Esaslarında belirtilen hesap yöntemine göre belirlenen tutarda geri ödemesiz destek sağlanır.