HİZMETLERİMİZ

ARGE&Tasarım Merkezi Danışmanlığı

By BizLife

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Ar-Ge ve Tasarım merkezleri destekleme programı kapsamında başvuru dosyasının hazırlanması ile bu merkezlerin sürdürülebilirliği kapsamında verdiğimiz danışmanlık hizmetleri genel hatlarıyla şu şekildedir:

 

  • Ar-Ge Merkezi sertifikası almaya aday şirketlerin mali işlerinin, yeniden yapılandırılması
  • İş süreçlerinin tarif edilmesi ve uygulaması
  • Ar-Ge Merkezi müracaat dosyasının oluşturulması
  • Sanayi Bakanlığına müracaat
  • Sertifikanın alınması sonucu maliye bakanlığına ve SGK müracaatları
  • Vergi indirimlerinin hesaplanması ve uygulaması
  • Sanayi Bakanlığının sertifika sonrası yapacağı denetimlerin hazırlık ve sunumunun yapılması

 

AR-GE&TASARIM Merkezi Nedir?

AR-GE Merkezi, Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, verimliliğin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini, rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesini, teknoloji yoğun üretim, girişimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile Ar-Ge’ ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını, Ar-Ge personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teşvik etmektir.

 

AR-GE&TASARIM Merkezi Muafiyetleri Nelerdir?

Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya Hak Kazanan firmaların faydalandığı temelde 7 farklı destek unsuru vardır.

 

1)Gelir Vergisi Stopajı Desteği

  • Bu kapsamda Doktoralı ve Temel bilimler (Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji) alanlarında Yüksek Lisans derecesine sahip personeller için %95,
  • Yüksek Lisans veya temel bilimlerde lisans mezunu personel için %90,
  • Diğer personel için %80 oranında
  • Personellerin Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine ayırdıkları süre oranıyla gelir vergisinden müstesnadır.

 

2)Sigorta İşveren Primi Desteği

Kanun kapsamında Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde çalışan personelin elde ettikleri ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı teşvik kapsamındadır. Aynı şekilde dışarıda geçirilen sürenin ar-ge faaliyetleriyle ilişkili olması durumunda bu muafiyetten faydalanabilmektedir. İşletmelerde çalışan kamu personeli, çırak, stajyer, mesleki eğitim gören öğrenciler için sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanamaz.

 

3)Ar-Ge ve Tasarım Vergi İndirimi

Ar-Ge, yenilik ve tasarım harcamalarının kapsamında aşağıda belirtilmiş gider kalemlerinde harcamalar matrahtan düşülerek indirim konusu yapılmaktadır.

Bu kapsamda değerlendirilen harcamalar ise,

  • İlk madde ve malzeme giderleri,
  • Amortismanlar,
  • Personel giderleri,
  • Genel giderler,
  • Dışarıdan alınan fayda ve hizmetler,
  • Vergi, resim ve harçlar

 

4) Damga Vergisi Teşviği

Ar-Ge ve Tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden müstesnadır. Ar-Ge ve Tasarım Personellerine bu görevleri ile ilgili olarak yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgeleri için damga vergisi alınmaz. İstisna uygulamasına konu olan kağıtlar ve istisna uygulamasına teşkil eden belgeler 5 yıl süre ile muhafaza edilir.

 

5) Gümrük Vergisi Teşviği

Ar-Ge ve Tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan istisnadır. İşletmeler başvurularını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tek Pencere Sistemi E-Başvuru Uygulaması üzerinden Genel Müdürlüğe gönderir. Genel Müdürlük, uygun bulunması halinde onaylayarak aynı iş günü içerisinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirir.

 

6) Temel Bilimler Personel Desteği

Ar-Ge Merkezlerinde çalışan matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezun personeller için asgari ücret tutarında 2 yıl boyunca bakanlık tarafından destek verilmektedir. Bu kapsamda desteklenen personelin sayısı ar-ge merkezi toplam personel sayısının %10 unu aşamaz.

 

7.) Siparişe Dayalı Ar-Ge Ve Tasarım Faaliyetleri:

Ar-Ge Merkezleri siparişe dayalı olarak gerçekleştirdikleri ar-ge faaliyetlerinden elde edilen ürünün satışında kendi istemleri durumunda Ar-Ge Harcamaları indirimini müşterileri ile paylaşabilmektedirler. Ar-Ge veya Tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamaların sadece %50 si bu merkezler tarafından, kalan %50'si siparişi veren gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından Ar-Ge ve tasarım indirimi olarak dikkate alınır. Siparişi veren tarafın gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmaması halinde harcamanın tamamını Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri indirebilir.

 

Anahtar Kelimeler: KOSGEB , DESTEK , DEVLET DESTEĞİ , TEŞVİK , KOSGEB DESTEKLERİ , KOBİ DESTEK , KOBİ , ARGE TASARIM MERKEZİ, ARGE , TASARIM ARGE DANIŞMANLIK

Duyurular

 
 

Copyright 2024 © Bizlife Danışmanlık